cutest little animals // najslađe sitne životinje

cutest little animals // najslađe sitne životinje

ponedjeljak, 19. rujna 2016.

Afrički pigmejski jež-African pygmy hedgehog-neodoljivi smo.

Afrički pigmejski jež-African pygmy hedgehog-neodoljivi smo.


Ježevi su sitni sisari iz familije Erinaceinae, čija je osnovna karakteristika prisustvo bodlji. Postoji 16 vrsta ježeva podjeljenih u 5 rodova. Oni žive širom Europe, Afrike, Azije i na Novom Zelandu.

Dvije su glavne grupe ježeva: evropski jež (i zakonom zaštićen) i afrički jež (najčešće držan kao kućni ljubimac).

Afrički patuljasti ježevi se u svom prirodnom okruženju hrane prvenstveno bubama, paucima, puževima i drugim insektima. U uslovima držanja ježa kao kućnog ljubimca, preporučuje se gotova hrana za mačke superpremium kvaliteta jer jedino takva hrana ježu osigurava kvalitetan izvor bjelančevina koje njihov metabolizam zahtijeva, s obzirom na njihovu prirodnu ishranu insektima.

Količina hrane koja bi zadovoljila potrebe ježa zavisi od kvaliteta hrane. Dovoljno je da jež svakog dana ima na raspolaganju dvije supene kašike superpremijum hrane za mačke light kategorije.
Što se tiče žive hrane, iz prirode se savjetuje uzimanje samo onih primjeraka insekata koji žive na nezagađenim područjima. Dakle, nikako na prostorima ili livadama uz saobraćajnice i slično.
Međutim, kako se ježevi kao kućni ljubimci hrane gotovo isključivo hranama za mačke, a hrana se obogaćuje sa sviježom hranom (povrćem i voćem), tako i Vi povremeno možete nagraditi svog ljubimca živom hranom, crvićima,  koji su u stalnoj ponudi Pet centra.
Veličina kaveza za patuljastog ježa svakako ne bi smijela biti premala jer su ipak životinjice koje se u svoje aktivno vrijeme mnogo kreću. Vole da se ukopaju u kavez, pa bi trebalo da bude primjerene dubine. Stoga, preporučuje se veličina kaveza od 80x48,5x42 cm.

Ne postoji konkretna dresura za vršenje nužde ježa, ali bi jež svakako mogao naučiti da vrši nuždu u jednom dijelu kaveza. Takođe, ne bi trebalo dozvoliti ježu da koristi cio prostor stana za svoje aktivnosti dok se predhodno ne formira navika vršenja nužde u dijelu kaveza.Ježu ne dajite punu slobodu kretanja u stanu dok nije pod nadzorom.

Jež po pravilu sam održava svoje tijelo i čisti ga lizanjem i trljanjem, tako da nema potrebe za kupanjem.Očistie ga vlažnom krpom. Nokti se ježevima mogu skraćivati makazicama za male životinje.

Bodlje kod ježa su preoblikovana dlaka i iznutra su šuplje. Svaka bodlja ima poseban mišić (Musculus arrestor pili) koji upravlja njenim položajem. Kad su ugroženi, ježevi se sklupčaju u kuglu. To zahtijeva kompleksnu "saradnju" brojnih mišića, između ostalih Musculus caudo-dorsalis koji se proteže od korjena repa pa duž leđa i uspravlja bodlje i Musculus sphincter cuculi koji drži zivotinju sklupčanom i tako skriva nezaštićene dijelove tijela, jer pravi ježevi nemaju bodlje na trbuhu, licu i udovima.

Prosječna težina mu je oko 500 grama.Ovalnog je oblika i naspram drugih vrsta ima jako kratke udove pa mu je tijelo skroz spušteno na zemlji.Ova vrsta ima jako kratak rep.Dužina mu iznosi od 17-23 cm, kada je opušten,a kada se sklupča veličine je grapefruita.Bodljice su mu crne ili sive dok su mu vrkovi krem boje.
Ove životinjice vole samoću. Noćne su životinje pa preko noći može priječi i nekoliko kilometara.Kada nanjuše neki miris koji njima odgovara uvaljaju se u njega da ga pokupe na svoje tijelo.I dan danas nije poznato zašto to rade ali se misli da ima neke veze sa zaštitom od drugih životinja.
Preko zime hiberniraju, a počinju sa hibernacijom u listopadu.
Hrana: oni su inače svejedi ali prije svega insektojedi.Hrane se najčešće bezkralješnjacima kao što su pauci i insekti, ponekad jede i manje krajlešnjake te male količine vegetacijskog bilje. Imaju visoku otpornost na Toxine, pa su po tome i poznati jer znaju pojesti i škorpiona ili zmiju otrovnicu, a da im ništa ne bude.
Životni vijek im je u divljini 2-3 godine, a u zatočeništvu znaju preživjeti čak 8-10 godina zbog bolje prehrane.
PET TJEDANA-5 CM.

Afrički pigmejski ježevi rastu oko 15cm (mada su mužjaci krupniji od ženki). Bodlje su malo mekše nego kod evropskog ježa. Noćne su životinje i dosta su aktivni, tako da im treba obezbijediti sto više prostora. Drže se u terarijumima, kako se ne bi zaglavljivali ili izbacivali piljevinu. Ako se drže u manjim terarijumima, treba ih zbog treninga povremeno pustati da se istrče po kući (naravno uz stalno nadgledanje).
Odgovara im sobna temperatura (22-25C),ali ako imaju male ne bi smijela biti ispod 25-30C.
Hrane se hranom za mačke ili ako je dostupna specijalna hrana za jezeve (a najcesce nije).
Po prirodi su oprezni,ali i radoznali tako da nije problem da se pripitome.
Životni vijek je oko 8-9god.
Što se tiče mirisa, kao i svi ježevi-ako se ne čiste rednovno osjećaće se,ali sa rednovnim čišćenjem se taj problem riješava. 

Kavezi nikako nisu dobri za njih, a što se tiče veličine terarijuma-što veći to bolji,al  da  ne bude manji od recimo dsv=50x30x30cm. Ali sto ga više pustate napolje to je bolje i onda  ne treba veliki terarijum. Nije loša varjanta ni da se drži u plastičnoj kutiji bez pokrivača (poklopca), jer mu se tako zaklanja svjetlost (posto je ne vole) i lakše je za čišcenje.
Noćne su životinje i naravno da se noću čuje kako se kreću, šuškaju,jedu itd. ali  to nije neka velika buka. Mada definitivno nisu za to da se drže u spavaćoj sobi. Znaju, ako imaju dvije činijice u terariju. da lupaju jednom o drugu.
Jedino ako se drže u paru onda baš prave buku, jer mužjak po cijelu noć pišti (kao da cvili ili cijuče).




Nema komentara:

Objavi komentar