cutest little animals // najslađe sitne životinje

cutest little animals // najslađe sitne životinje

nedjelja, 11. rujna 2016.

Činčila-chinchilla-dajmo im sretnu budućnost.

Činčila-chinchilla-dajmo im sretnu budućnost.
NAZIV VRSTE : Činčila
Lat. Chinchilla
Rod Chinchilla lanigera se najčešće drži . 
UKRATKO O VRSTI:
Naziv Činčila dolazi od indijanskog naroda Chincha koji je živio na području Perua, Čilea i Bolivije. Činčile žive i dan danas na rubu Anda na visini od 3000m u jako oštroj klimi pa ih je priroda učinila vrlo otornim i skromnim što se tiče njihovog držanja. Činčile su glodavci i osnova prehrane im je biljna hrana.
Fizičke karakteristike:
Dužina tijela - oko 30cm.
Težina - 0.6 do 1.8 kg.
(ženke su nešto krupnije od mužjaka),
Životni vijek - 10 do 20 godina.
Uslovi za držanje
Činčile se jako dobro daju pripitomiti iako baš ne vole držanje u rukama i maženje, vrlo su aktivne i zaigrane. Mogu se držati pojedinačno i u paru (najčešće istospolnom). 
Držanje:
S obzirom da su većinom noćne životinje, tj njihove aktivnosti počinju u sumrak kavez bi trebalo držati na mirnom mjestu da ih se ne ometa tokom dana. S obzirom da su vrlo aktivne kavez bi trebao biti što veći, na više etaža da se činčila može penjati. Podaci govore da je minimalna dimenzija kaveza 60X60 cm i što viši. Podnica sa rešetkom nije poželjna da ne nastanu ozljede nogica, kao podloga se može staviti kvalitetna piljevina (koja se ne praši) ili drvene peletice. Mnogi ljudi sami izrađuju kaveze za činčile jer oni u prodavnicama su uglavnom premali, a ukoliko životinja ima dosta prostora izvan svoga kaveza gdje je puštena, to i nije toliko kritično. Što se tiče temperature prostora u kojima se drže, činčile bolje podnose niže temperature od viših, tako da temperatura nebi smjela biti viša od 25˚C.
Ishrana:
Činčile su biljojedi, a s obzirom da spadaju u glodavce potrebno je da se njihovi zubići troše. Osnovna hrana su posebne pelete za činčile (dovoljno je dvije kašike jer nisu sklone prejedanju) i kvalitetno sijeno svaki dan. Na raspolaganju moraju svakodnevno imati sviježu vodu, a uz sve navedeno može im se dati kroz dan poslastice ne više od čajne kašike dnevno.
Igračke:
Komadići drveta i grančice idealne su igračke, samo je bitno da drvo ne sadrži smole, tanin i da nije tretirano pesticidima. Imaju i činčile svoj točak za trčanje.
Njega:
Činčile se obožavaju „kupati“, al ne u vodi nego se kupaju u posebnom pijesku za činčile. Činčile ne trebaju četkanje jer sebi same češljaju krzno, dovoljne su im kupke u pijesku jer pijesak skuplja prljavštinu i višak masnoće sa krzna. 
Razmnožavanje
Dob pogodna za parenje je navršenih 9 mjeseci starosti, nikako mlađe od toga, ženka se okoti nakon otprilike 111 dana i na svijet donese do 2 mladunca, vrlo rijetko više. Mladunci se rađaju sa zubićima, imaju krzno i odmah gledaju čim su donešeni na svijet.
Pol činčile
Netko tko nije siguran u spol svoje činčile neka pogleda slike, dosta je lako odrediti koja je muška a koja ženska činčila. 
Ženka - spolni otvor je jako blizu anusa. 
Mužjak - muški spolni organ je više smješten prema trbuhu.
Jako slatke zivotinjice i toliko mi je žao te njihove sudbine- većina njih se u dobi od nekoliko mjeseci ubija na najokrutniji način i dere se krzno sa nje.
Ali činčile su opet na neki svoj način tako slatke i umiljate, i njih ne trebamo pripitomljavati. One su skoro već pitome. Po ponasanju su nalik malo na kuniće.
Ove male životinjice dugačke oko 30 cm mogu se lijepo pripitomiti i vezati uz čovjeka, a njihova vesela i zaigrana narav idealna je za nevelik prostor i za djecu.
Uz brigu i nježnost od početka, većina činčila sklona je pripitomljavanju i vezanju uz vlasnike, iako se ponekad ne vole maziti i držati poput mačaka. Imaju svoj život i same će odlučiti kad će vam doći u krilo. Jako su aktivne i zaigrane i, premda mogu biti same, mogu se držati u istospolnom paru odmalena. 
To su noćne životinje pa su najaktivnije uvečer i noću. To, naravno, ne znači da spavaju danju, nego da ne smiju biti izložene jakoj svjetlosti. Zbog energičnosti kavez im mora biti prostran i pun dodatnih igračaka kako bi se i danju mogle igrati. Sklone su navikavanju i rutini, posebno pri hranjenju, što čak dovodi do toga da postaju nervozne i nesnalažljive kad su promjene u pitanju. 
Za pripitomljavanje činčile i zadobivanje njena povjerenja treba biti strpljiv i uporan. Na početku interakcija mora biti svedena na minimum pa se vremenom povećavati. Nužan je (koliko god smiješno zvučalo) nježan razgovor s njom kroz koji će ona razbiti strah i shvatiti da niste agresivni. Poželjno je sjedenje uz kavez da se privikne na vašu prisutnost. 
Prosječni životni vijek im je oko 15 godina, ali najčešće dožive od 18 do 22. Kupovanje se preporučuje u dobi od nekoliko mjeseci kako bi se što bolje pripitomile. Najbolje bi bilo ne dozvoljavati malom ljubimcu izlaske iz kaveza dok se posve ne navikne na dodir.
Činčile obožavaju pijesak pa im jednom dnevno morate omogućiti 'kupku' od pijeska. To ne samo da održava njihovo krzno sjajnim, već je i izvrstan izvor zabave. Osim što su beskrajno aktivne, vole se penjati, non-stop nešto grickaju i potrebno im je 'utočište', mjesto u kavezu u koje će uvijek moći pobjeći i sakriti se.





Nema komentara:

Objavi komentar