cutest little animals // najslađe sitne životinje

cutest little animals // najslađe sitne životinje

srijeda, 14. rujna 2016.

Hrčak-Hamster-malecki,Ruski patuljasti zimski hrčak.

Hrčak-Hamster-malecki,Ruski patuljasti zimski hrčak.


Ruski patuljasti zimski hrčak je obično tamno sive boje na leđima sa crnom dorsalnom linijom duž kičme. Krzno na stomaku im je bijelo. Međutim, zimi krzno može da se promijeni od bijele do nekoliko tamnijih nijansi (promjene prate promjenu dužine dana). Tehnikama selektivnog razmnožavanja su se proizvele drugačije boje i šare. Ruski patuljasti zimski hrčak takođe ima krzno na stopalima. Nazivaju se još i sibirski hrčak ili sibirski patuljasti hrčak.


Postoje tri podvrste: zimski bijeli ruski patuljasti hrčak, Kempbelov ruski patuljasti hrčak i Roborovski patuljasti hrčak. Kempbelov hrčak je sivo smeđe boje s tamnijom crtom, koja prati liniju kičme, a kao i bijeli ruski hrčak, dugačak je u proseku šest do osam centimetara.


Roborovski je boje pijeska do smeđe boje s bijelim stomačićem i najmanji je od ove vrste (naraste do pet centimetara i u proseku najduže živi - do tri i po godine).
Potiče s područja istočnog Kazahstana, sjeverozapadne Rusije, Mongolije i Sibira, gdje živi na livadama i poljima pšenice.


Ova vrsta se u trgovinama s ljubimcima vrlo često prodaje pod nazivom kineski hrčak, ali to nije tačno. Iako su te dvije vrste na prvi pogled dosta slične, kineski hrčak ima duži rep.

Zimski bijeli ruski patuljasti hrčak ima karakterističnu tamnosivu prugu na leđima i nešto svjetliju boju krzna, koja tokom zimskih mjeseci postaje potpuno bijela. Ruski hrčak upola je manji od sirijskog.

To je vrlo čista i uredna životinjica, koja se pari tokom cijele godine. Ukoliko odlučite da ih kupite u paru, nipošto nemojte nabavljati dva mužjaka, jer bi se mogli potući čak i do smrti.


Čak i između mužjaka i ženke može doći do izliva agresije, naročito u vrijeme kada ženka odbija parenje. Upravo zato važno je naglasiti da, kao i sirijski hrčak, i ova životinjica bolje funkcioniše sama.
Estrus, faza prihvatanja parenja, kod ženke se javlja svaka četiri dana. Nakon 18 ili 21 dan, obično se izlegne četiri do osam mladih. Oni su goli i slijepi sve do 10. dana, kada progledaju i polako napuštaju gnjezdo u potrazi za hranom.
 Još jedna zanimljivost vezana za ovu vrstu je i to da će nuždu obavljati uvijek na istom mijestu, a za to najčešće odrede određeni ugao kaveza.




Ove malene životinjice se mogu provući kroz otvore i razmake na kavezu pa se vlasnici često odlučuju za akvarijume kao odlično riješenje za taj problem. Bitno je međutim da akvarijum ima barem 25 cm dubine i da po dnu rasporedite piljevinu ili sijeno.

Potrebno im je svega nekoliko dana da se naviknu na svog vlasnika, a prepoznaće ga po mirisu ruke.
Ruski patuljasti zimski hrčak je sitnog okruglog tijela, dostižu punu veličinu od oko 8-10 cm. Ovo znači da su dovoljno mali da se provuku kroz pregrade u kavezu za hrčke, pa je preporučljivije držati ih u akvarijumu.


Tehnikama selektivnog razmnožavanja su se proizvele drugačije boje i šare. Ruski patuljasti zimski hrčak takođe ima krzno na stopalima. Nazivaju se još i sibirski hrčak ili sibirski patuljasti hrčak.
Ponašanje i temperament:
Ruski patuljasti zimski hrčak je noćna vrsta, ali može biti aktivan i preko dana. Smatraju se dobrim izborom kada su ljubimci u pitanju, prilično su dobroćudni. S obirom da su sitni i brzi, teško ih je nositi.
Socijalne karakteristike:
Za raliku od sirijskih hrčaka, ruski patuljasti zimski hrčak ima bolji odnos sa svojom vrstom, pa se može držati u parovima ili grupama, ali samo ako tako žive od malena. Uvođenje odraslih primjeraka u grupu nije dobra ideja. Povremeno će biti potrebno razdvojiti hrčke koji su rasli zajedno.
 Njega:


Osnovna njega je ista kao i za druge hrčke. Kao što je već napomenuto, nije preporučljiv kavez od žice, s obzirom da iz njega mogu lako pobjeći. Bolje rješenje je akvarijum, ili dobro zagrađen kavez sa poklopcem koji dopušta ventilaciju, ali i sigurnost. Izbjegavajte podlogu od kedra ili paprati, i održavajte kavez čistim da biste izbjegli stvaranje amonijaka iz ustajalog urina, s obzirom da je ventilacija ograničena zbog zatvorenog prostora. Hranite ih kvalitetnom hranom za hrčke uz dodatak male količine sviježe hrane.

Da li je vaš hrčak kembelov ili zimsko-beli.
Kembelov ruski hrčak se češće nalazi u prodaji. Međutim, može biti teško napraviti razliku i ponekad se mogu pomiješati u radnji. Postoji i tendencija da se napravi hibrid – kembelov zimski beli ruski hrčak.
 TAKO SAM MALEN.













Nema komentara:

Objavi komentar